Pagina elevilor

Reteaua elevilor Scolii nr. 5 din Pitesti: http://scoala5.ro/noi/

banner


10 reguli pentru o navigare sigura pe Internet

Internetul este o lume plina de informatii utile si lucruri distractive, la care cu totii avem dreptul. Dar aceasta lume ascunde si pericole ce pot fi evitate daca respecti urmatoarele reguli:

1. Stabileste impreuna cu parintii tai reguli.
Poti face o lista cu site-urile pe care doresti sa navighezi sau pe care ti le propun parintii. Calculatorul te poate ajuta sa-ti faci temele sau sa-ti petreci timpul intr-un mod placut. Parintii te pot invata cum sa gasesti mai repede informatiile utile, dar si tu le poti arata cat de priceput esti in folosirea calculatorului.

2. Nu da nici unei persoane intalnite pe Internet informatii personale despre tine sau familia ta.
Acestea pot fi numele, varsta, numarul de telefon, fotografii, adresa, scoala la care inveti, locul de munca al parintilor etc. Atunci cand aceste persoane necunoscute insista (prin email, pe chat sau telefonul mobil) sa afle cine esti si unde locuiesti, anunta-ti parintii imediat.

3. Parolele sunt secrete si iti apartin.
Ele sunt ca si cheile de la casa pe care nu le dai nimanui, nici macar cunoscutilor. Cu exceptia parintilor! Trebuie sa-i refuzi intotdeauna pe prietenii care iti cer parola, deoarece acestia pot folosi adresa ta de email pentru a trimite mesaje jignitoare altor persoane sau pentru a intra pe site-uri interzise. Daca banuiesti ca parola ti-a fost divulgata, schimb-o imediat.

4. Daca vrei sa te intalnesti fata in fata cu persoanele cunoscute pe Internet sau de la care ai primit mesaje pe telefonul mobil, anunta-ti parintii.
Nu accepta niciodata sa mergi singur. Oamenii pot fi foarte diferiti de ceea ce par a fi pe Internet. Nu de putine ori baietii se dau drept fete sau invers, ori varsta declarata nu este cea adevarata. Pentru a evita orice pericol, nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva intalnit pe Internet. Discuta mai intai cu parintii tai acest lucru.

5. Posteaza cu mare grija fotografii cu tine sau cu familia ta!
Atunci cand doresti sa incarci (upload) fotografii sau filme pe site-urile pe care trebuie sa-ti creezi un profil sau cont (cum ar fi, Hi5, My Space etc.), selecteaza fisierele impreuna cu parintii. Invata sa creezi o lista cu persoanele care iti pot vedea profilul. Foloseste camera web numai cand sunt parintii alaturi de tine. Nu uita, fotografiile sau filmulete, odata postate, pot ramane pentru totdeauna pe Internet chiar daca le vei „sterge”!

6. Nu tot ceea ce citesti sau vezi pe Internet este adevarat.
Astazi, multe persoane, inclusiv copiii, pot sa creeze pagini web sau sa posteze texte, fotografii, stiri. In plus, fotografiile si filmele pot fi modificate pe calculator cu usurinta. Pentru a verifica daca ceea ce ai aflat pe Internet este adevarat, cere ajutorul parintilor sau profesorilor tai care iti pot oferi si alte surse de informare. Nu descarca si nu instala programe pirat sau pe care nu le cunosti. Ele pot distruge datele de pe calculatorul tau.

7. Nu raspunde la mesajele care te supara sau care contin cuvinte sau imagini nepotrivite!
Pastreaza-le pentru a le arata parintilor, profesorilor sau, in cazuri grave, Politiei. Daca primesti e-mail-uri, fisiere, fotografii sau programe de instalare care ti se par suspecte de la cineva pe care nu-l cunosti si in care nu ai incredere, sterge-le din calculator. Ele pot avea virusi sau programe care iti vor citi toate datele de pe calculator.

8. Da dovada de respect, chiar daca nu-i cunosti pe cei cu care comunici.
Obligatia ta este de a-i proteja si tu pe altii. Nu trimite imagini jignitoare sau mesaje care ar putea sa le provoace frica sau sa-i puna in pericol.

9. Cumpararea produselor pe Internet este permisa doar parintilor.
Ei sunt singurii care au voie sa foloseasca cartile de credit. De aceea, anunta-ti parintii ori de cate ori ti-au fost trimise, pe email sau pe chat, oferte sau cereri de bani.

10. Poti oricand sa te opresti din navigarea pe Internet sau sa refuzi sa continui discutiile pe chat, daca s-a intamplat ceva care nu ti-a placut, te-a speriat sau, pur si simplu, nu ai inteles.
Vorbeste direct parintilor tai sau profesorilor si explica-le ce te-a ingrijorat. Poti scoate oricand din lista de contacte pe cei cu care nu mai vrei sa comunici.

Sursa: sigur.info


Categorii de termeni
Abrevieri Calculatoare și IT Organizaţii, Instituţii Software Securitate
Diverse Gadget-uri IT Telecomunicații Smartphone App
Reţea şi Internet Saferpedia Securitate pe Internet Siguranța pe Internet